Ana içeriğe atla

Beşamel Soslu Mantarlı Pırasa

Beşamel Soslu Mantarlı Pırasa
Heyyy  canlar , cananlar  bahar gelmiş yaa..Taze bakla tezgahlarda yerini aldıysa bahar gelmiştir bana göre:)Sizce de öyle değilmi..Bakla gördümmüydü tezgahlarda içim şöyle bir pır pır eder..Kışın kasvetli günleri yerini ilkbaharın cıvltılı renklerine bırakıyor diye..İçin için sevinirim..Sonra da hafif bir hüzün..Kışa da haksızlık olmasın diye..Çünkü bütün mevsimleri severim..Her mevsimin ayrı güzelliği var bana göre..Bugün de baktım tezgahlarda bakla var..Aslında bugün görmedim tezgahlarda ilk olarak ama sebze alışverişine çıkıpta görünce sevindim..Neyse  sevinirkende kış sebzelerine yavaş yavaş veda edeceğimiz için bende kış sebzelerinin piri olan pırasa aldım..Ama bizde klasik usül pırasanın müşterisi yok:(bende ondan allayıp pullayıp ortaya biraz daha sıradışı pırasa çıkardım..Birkaç yıldır bu şekilde pişiriyorum..Eşimde afiyetle yiyor..Kızımsa sadece emeğe saygı olsun diye çatalının ucuyla bir kaç çatal alıyor:(Eşimden tam not alan bu tarifime geçebiliriz artık..


MALZEMELER:
½ kg Pırasa
400 gr mantar
½ çay bardağı zeytin yağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı paprika biber
Tuz
Karabiber
Pulbiber
BEŞAMEL SOS İÇİN:

3 Yemek kaşığı un
3Yemek kaşığı zeytin yağı
3 Su bardağı süt
Tuz
ÜZERİNE:
Kaşar peyniri

Beşamel Soslu Mantarlı Pırasa

YAPILIŞI:
Pırasaların en dış kabukları alındıktan sonra boylamasına 4'e bölünür  ve ince ince kıyılır..Sonra bol suyla yıkanıp bir süre suda bırakılır.Sonra süzgüye alınıp süzülmesi beklenir..Pırasalar süzülürken mantarlarımızı güzelce yıkayıp süzdürüyoruz..Her ne kadar mantar yıkanmaz densede ben her seferinde yıkıyorum..Bu arada ben doğranmış olarak satılan mantarlardan kullandım..Eğer doğranmamış mantarınız varsa onu da önce yıkayıp sonra doğrayın:)
Eveett pırasalarımız ve mantarlarımız yıkanıp süzüldüklerine göre artık yapım aşamalarına geçebiliriz..Pırasalarımızı ½ çay bardağı zeytin yağı ile soteliyoruz..Aynı anda mantarlarımızı da 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla soteliyoruz..Bir taraftanda 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla domates salçamızı ve paprika biberlerimizi  çeviriyoruz ocakta..Pırasalarımız ve yumuşayıp mantarlarımız saldıkları suyu çektiyse artık mantarlarla pırasamızı aynı tencereye alıp salça ve paprikalarımızı da ekleyebiliriz ..Sotelemeye devam ediyoruz aynı tencerede. Tuz ,karabiber ve pul biberlerimizi ekliyoruz...Arada karıştırıyoruz..10 - 15 dakika pişiriyoruz..Biraz tıkırdadıktan sonra uygun bir borcama alıyoruz ve beşamel sosumuzu yapıyoruz..3Yemek kaşığı zeytin yağıyla 3 yemek kaşığı unumuzu karıştırıyoruz..orta ateşte unun kokusu çıkana kadar çeviriyoruz ocakta..Sonra sütümüz ekleyip hızla karıştırıyoruz..Sütü ekledikten sonra topaklanmasın diye ben blendırla karıştırıyorum..Sosumuz kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ekleyip altını kapatıyoruz pırasalarımızın üzerine döküyoruz..Vee doğru 200 dereceye ısıtılmış fırına veriyoruz..Tıkırdamaya başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra üzerine kaşarlarımızı diziyoruz...isterseniz dilimlenmiş isterseniz rendelenmiş olarak tamamen üzerini kapatacak şekilde ..Kaşarlarımız eriyip hafif kızarana dek pişiriyoruz..Sonrada afiyetle yiyoruz..Sevgiyle ve afiyetle kalınız :)
NOT:Fırınlamadan sadece mantarlı ve pırasalı haliyle de nefis bir börek harcı oluyor..Deneyin mutlaka..

Yorumlar

  1. bu tarz börekleri çok yapıyorum ama başemel soslu yapmamıştım,deneyeceğim canım eline sağlık çok nefis görünüyor, birde pulbiberiyleiştah kabartıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Gülcümm:))Börek yaparken de rulo börek yapıp üzerini ıslat ve galeta unu serpiştir..görüntüsüde tadı da nefis oluyor tatlişkom:))

      Sil
  2. negüzel bir tarif elerinize sağlık nefiss :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Uğur böceğim Mutfağı:))

      Sil
  3. Zeynom nefis olmuş canım... Bizde de pek yemiyorlar bir de böyle deneyeyim bari:) şu tabağı da aldım haberin olsun öpüyorum çokk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene Elif'im mutlaka..Al canım al afiyet şeker olsun:)Koskocaman öptüm hepinizi:)

      Sil
  4. Şekerciğim ne güzel olmuş ellerine sağlık Biz de pırasa hele de zeytinyağlı çok yendiği için çok rahatım o konu da,gerçi biz de pek yemekte seçilmiyor bu inanın bana büyük rahatlık sağlıyor .Zeynom ellerine sağlık afiyetler olsun bu tarifini mutlaka denemeyi düşünüyorum,sevgilerimle şekerciğimm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Vişnabım:))Çok şanslısın evde yemek seçilmiyorsa..Gerçekten çok zor..İyi tarafları da yok değil hani..İnsanın hayal gücünü geliştiriyor:))Mutlaka dene tatlişkom bu tarifi..Koskocaman öpüyorum seni:))

      Sil
  5. Esinden gecerli not aldiysa nefis demektir:) Ellerine saglik canim..ahh bu cocuklar benimki bazen emege saygi icin bile almaz bir catal seninki saygiliymis gercekten:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. nedendir bilmem ama pırasayla hiç aram yok her türlüsünü denedim ama sevemiyorum ama sevenler için harika bir alternatif eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damak zevki elbette Ebrucum ama sen genede bir dene bu tarifi:)Ön yargılı yaklaşma bak:))Sevgiler canımm

      Sil
  7. Ellerine sağlık Zeynocum.Beşamel sosu herşeye çok yakışıyor değil mi.Hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Yasemincim..Evet beşamel sos herşeye yakışıyor gerçektende :))Sevgiler canımmm..

      Sil
  8. ellerine sağılık,beşamel ile değişik lezzet olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Mazesim mantara zaten beşamel sos yakışıyor..E bide pırasayla bütünleşince hepsi , pek güzel bir tat oluştu..Şiddetle tavsiye ederim..Sevgiler..

      Sil
  9. Pırasa da mantarda çok sevdiğimiz için çok güzel bir yemek olmuş. Ellerine sağlık Zeynepcim..

    YanıtlaSil
  10. Guzel ve degisik olmus..hic mantarla pirasayi birlikte yapmadim denemek lazim..ellerinize saglik diyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım mutlaka denemelisin..Çok beğeneceksin..Sevgiler..

      Sil

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz..Yorumunuza adınızı da eklerseniz sizi tanıma şansım olabilir..Bekliyorum değerli yorumlarınızı..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Enginar

Sebze Yemekleri Enginar Yemekleri Zeytinyağlı Enginar Zeytinyağlı Enginar      Merhabalar sevgili dostlarım..Güzel bir hafta hepimizin olsun diyorum pazar gününün son saatlerinde:)Huzur ve sağlık dolu günler diliyorum hepimize çünkü zor bir dönemden geçiyoruz..Herkes adeta barut fıçısı gibi..Git gide kutuplaşıyoruz..Bu bir sınav..Sonucunda kazananın  yada kaybedeninin hepimizin  olduğu bir sınav..Aynı geminin yolcusuyuz hepimiz ve hatırlatmak isterim bu gemi batarsa hepimiz batarız:(O nedenle de sukunetle ve sabırla , kazasız belasız atlatalım şu seçim sürecini..Olur mu:)        Eveet  huzurunuza her daim bayılarak yediğim zeytinyağlı enginar tarifimle geldim:)Benim enginarlarım geçen sene dondurucuya attığım enginarlar..Ama tazeleri çıktı ben stoklarımı eritmek için elimdekileri kullandım..Siz tazeleriyle yapın derim:)Hadi o zaman tarifimize geçelim biz..            Malzemeler: 8 tane enginar çanağı 1 Adet kuru soğan 1-2 Dal taze soğan Dereotu Yarım limon suyu 1 Çay

Mandalinalı Kurabiye

Kurabiye Tarifi Mandalinalı Kurabiye Tarifi Günaydınlar..Mutlu haftalar dilerim hepinize..Güzel olan her şey sizinle, kötülükler sizden uzak olsun..Güzel bir kurabiye tarifiyle geldim bugün..Çayınızı alın buyrun gelin..Kurabiyeler benden, çaylar sizden :)Hadi bakalım tarif için sizi Zeyno'nun Mutfağına alayım..Buyrun tarife :) Malzemeler *1 su bardağı toz şeker * 1 su bardağı  taze sıkılmış mandalina suyu *1 çay bardağı sıvı yağ *3 yemek kaşığı tereyağ *1 paket vanilin *1 paket kabartma tozu *1 çay kaşığı karbonat *1 yumurta *5 su bardağı Un Mandalinalı Kurabiye Yapılışı : Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım.(Un,vanilin,kabartma tozu,karbonat)Daha sonra tereyağ , şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar .çırpalım.Sonra sırasıyla sıvı yağ ve mandalina suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.Un karışımını ekleyelim ve yoğuralım.Biraz gevşek bir kıvamda olacak hamur.Çok sıkı bir hamur olmasın.Çok fazla yoğurmayın..Eğer daha kıtır bir k

Maş Fasülyesi Salatası

Maş Fasülyesi Salatası Nasıl Yapılır? Maş Fasülyesi Salatası  2017' nin son ayının ilk tarifini yazmanın heyecanı içindeyim😊😊Aralık ayının ilk tarifi yani😊Mutlu hafta sonları dilerim güzel ve yağmurlu bir İzmir akşamından sevgili dostlarım.Havalar pek bir enteresan bu aralar.Yaz değil elbette ama hani kış gibi de değil.Ara da bir soğuyor kışın varlığını hissettiriyor sonra hoooppp gene yükselişte hava sıcaklıkları!!Bi stabil ol kıpraşma demi 😉yok olmaz :)Çok bi beklentim de yok yani; yaz yazlığını ,kış da kışlığını yapsın diyorum.Baharlar da kafasına göre takılsın onların doğasında bu var çünkü!!     Ben burada  yeni yazımı hazırlarken  eşim de  Galatasaray-Akhisarspor maçını izliyor diğer tarafta. Fenerbahçe taraftarı olduğunu da belirteyim bu arada😊Yan gözle baktım An itibariyle 1-0 yeniliyor Galatasaray 😊Yazımı tamamladığımda maç sonucunu iletirim merak etmeyin😉😉Milli maçlar dışında ki maçlar çok ilgimi çekmiyor anladığınız üzere..   Şu zaman kavramı ne enteresan