Ana içeriğe atla

Soslu Sebze Bahçesi

KAZANDIMMMMMM:)))



Soslu Sebze Bahçesi
Çok mutluyum arkadaşlar çookkk..Tatlı bir mutluluk bu:))Hayatımda ilk kez bir yarışmaya katıldımm.. Tatlı Tarifler yarışmasına , tat ailesinin düzenlemiş olduğu daha öncede katıldığımı sizlerle paylaştığım yarışmadan bahsediyorum..Evettt  sonuçlar açıklandı veee bende kazananlar listesindeyimmm..Mutluluktan uçuyorum sanırımm..Çok fazla şey anlatmak istiyorum , çok şey söylemek istiyorum ama  tutuldum kaldım işte..En iyisi ben  bir an önce tarifime geçeyim:))Sevgiyle ve afiyetle kalın hepiniz..



                                         SOSLU SEBZE BAHÇESİ

Akşam akşam icat çıkarma..Geçenlerde duydum bu lafı ..80 ler adlı dizideydi sanırım..Aslında bu lafı çocukken çok duyardık ; olup olmadık zamanlarda  gelen isteklerimiz yüzünden ..O nedenle herhalde çok hoşuma gitti..Çocukluğuma gittim bir anda..Çocukluğuma gittim ama ruhumda hala  o akşam akşam icat çıkaran çocuk duruyor ..O çocuk mutfağı çok seviyor üstelik..Bu tarifte  o çocuğa ait..Akşam akşam icat çıkardım işte..Buyrun afiyet olsun..



MALZEMELER
2 Tane büyükçe  patlıcan
2 Tane  havuç
½ demet dereotu
2çay bardağı zeytin yağı
½ kg dana kıyması
1 çay bardağı su ,ayrıca 2 su bardağı su kıymamızı inceltmek için
1 su bardağı rondoda çekilmiş bayat  ekmek
1 limon suyu
 2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 yemek kaşığı zeytin yağı(köfte harcımız için)
TAT la tatlandırılmış sosumuz için:
2 yemek kaşığı TAT domates salçası
3 diş sarımsak
2 çay kaşığı kuru nane
1,5 su bardağı su
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI:






Tarifimizi 3 aşamada hazırlıyoruz.Öncelikle kullanacağımız sebzelerimizi kullanımımıza uygun hale getiriyoruz..Sonra kıymamızı yoğurup hazırlıyoruz ve son olarakta  sosumuzu hazırlıyoruz…
   Şimdi sebzelerimizi hazırlamaya geçebiliriz.Havuçlarımızı traşlayıp boylamasına incecik kesiyoruz..Ben Top Shoptan aldığım özel kesme aparatlarıyla yapıyorum bunu..Havuçlarımızı  limonlu suya alıyoruz karamasınlar diye ve bir kenara koyuyoruz.Sonra geçiyoruz patlıcanlarımıza..Onları güzelce yıkıyoruz ama soymuyoruz..Sonra aynı havuçlarımızı kestiğimiz gibi incecik ve boylamasına kesip tuzlu suya alıyoruz acı sularını salsınlar diye..Kabaklarımızı da traşlayıp diğer sebzelerimizi kestiğimiz gibi boylamasına incecik kesiyoruz..Dereotumuzu , 1 çay bardağı zeytin yağımızı  tuzumuzla beraber rondodan geçiriyoruz..sonra Kestiğimiz kabaklarımızı  bu sosla harmanlıyoruz..
    Gelelim kıymamıza..Kıymamızı n içine  yumurtamızı kırıyoruz..1 yemek kaşığı zeytin yağımızı ,rondodan geçerilmiş bayat ekmeğimizi ,karabiberimizi ,pul biberimizi, nanemizi , tuzumuzu ekleyip başlıyoruz yoğurmaya..Bu malzemeleri iyice yedirdikten sonra  kıymamıza yavaş yavaş su ekliyoruz..Gevşek bir kıvamda olmalı kıymamız..2 su bardağı su tam gelir..Kıymamızı da hazırladığımıza göre bir kenera alıp yarım saat kadar dinlendirebiliriz onuda..
   Biz de kek kalıbımızı hazırlayalım bu esnada..Kek kalıbızın içine yağlı kağıt seriyoruz..Benim kalıp dilimli olanlardan ortası deliklerden..O nedenle yağlı kağıdı kalıbın üzerine tutup ortasına gelen kısmı bıçak yardımıyla yuvarlak olarak kestim..
   Patlıcanlarımız artık acı sularını salmışlardır..Onları tuzlu sauda alıp nazikçe sıkalım..Süzgeçe koyup bir süre fazla suları varsa salmalarını bekleyelim..Sonrada  1  çay bardağı zeytin yağı ve tuzu karıştırıp patlıcanlarımızı bu sosa bulayarak  kalıbımıza boylamasına dizelim..Arada boşluk kalmasın ama..Kalıbımıza güzelce yerleştirdikten sonra kıymamızı kaplıyoruz patlıcanlarımızın üzerine gene boşluk kalmayacak şekilde..
 Kıymamızın üzerine havuçlarımızı döşeyeceğiz ama önce onları limonlu sudan çıkarıp suyun altına tutalımki limonun ekşiliği gitsin..Sonra süzülsünler bir süre süzgeçte..Süzüldükten sonra aynı patlıcanları döşediğimiz gibi boylamasına , boşluk bırakmadan döşüyoruz havuçlarımızı da..Üzerine tahmin edeceğiniz gibi kıymayı döşüyoruz..Yani bir  kat sebze, bir kat kıyma döşüyoruz..Kıymamızın üzerine dereotlu sosa yatırdığımız kabaklarımızı döşüyoruz boylamasına..Üzerine kıyma..Tekrar patlıcan döşüyoruz.Bu işlemi elimizdeki malzemeler bitene kadar devam ediyoruz..sadece havuçu tek kat  yapıyoruz..O diğer sebzelere göre daha sert bir sebze olduğu için..
En son olarak paketliyoruz sebzelerimizi..Yani dışarıya taşan uçlarını üzerine doğru kıvırıyoruz..
170 derecede 1  saat 40 dakika kadar pişiriyoruz..süre biraz fırından fırına da değişiyor ama 1 saati kesinlikle geçmeli..
Biz Sebzelerimizi fırına attığımıza göre Tatlı sosumuza geçebiliriz..2 su bardağı suyu kaynatıyoruz..2 yemek  kaşığı salçamızı sulandırıp kaynayan  suya ekliyoruz..3 diş sarımsağımızı soyup  2 3 parçaya kesiyoruz..tuz , nane , karabiber ve 1 yemek kaşığı zeytin yağımızı ekleyip 5  dakika kaynatıp altını kapatıyoruz…
Yemeğimiz piştiyse fırını kapatıp yemeğimizi dışarı alıyoruz   15 dakika dinlendirdikten sonra kalbımızı uygun bir  servis tabağına alıyoruz..Yanlız bu işlemi yaparken lavaboya yakın olmak gerek sebzelerin suyu döküleblir

Soslu Sebze Bahçesi



Sosumuzu tel süzgüden  süzüp  sebze kekimizin üzerine döküyoruz..Dilimleyerek servis yapıyoruz..Her dilimin üzerine de aynı sostan  2  yada daha fazla kaşık döküyoruz..Afiyet olsun..

Yorumlar

  1. Off offf ellerine sağlık canım bayağı uğraşmalı ama nefis nefis bir tarif olmuş.Afiyet olsun yakın olaydık sendeydim severim patlıcanı sebzeleri hele de böyle özenilmiş yemeklere biterim canımmmm çok çok öptümm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CANIM vİŞNABIM BENİMMM KEŞKE YAKIN OLSAYDIK YAAA:((AFİYETLE YERDİK BERABER..EVET BİRAZ DETAYLI BİR YEMEK OLDU AMA SONUCU BAYA TATLI OLDU HANİ:))YARIŞMA KAZANDIRDI BANA..İNŞALLAH BİRGÜN VİŞNE ŞURUBUMADA YEDİREBİLİRİM BU YEMEĞİMDEN..KOCAMAN ÖPTÜM SENİ..SEVGİLER..

      Sil
    2. Aaaa ben ne kadar dikkatsizim ya:(( Tabii ya sana yarışmayı kazandıran tarifinmiş canımm kutlarım.Ben boşuna beğenmemişim bilirim ağzımın tadı inşaAllah canım bir gün beraber yemek nasip olur ve de bir ara bu yarışma kazanan tarifini yaparım notumu aldım bile.Çok öpüyorummm.

      Sil
  2. Zeynocum çok çok tebrik ederim canım:) o ne güzel yemek öyle eline sağlık bayağı uğraşmıssın ama sonuç mükemmel olmuş:))Sevgiler öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim Elifcimm:))Beğenmene sevindim..Kocaman öptüm seni..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    Zeynocum, seni tebrik ediyorum.
    Sebze bahçene bayıldım, deneyeceğim.
    Bu arada blogunu çok beğendim, seni izlemeye alıyorum, ben de beklerim.
    Sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Pırılcım:))Beğenmene sevindim ve hoşgeldin canım bloğuma:))Zevkle takip ediyorum seni..Sevgiler..

      Sil
  5. tebrikler canım,yemek süper ,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  6. Oo harika bir haber tebrik ederim, ne hoş bir deneyim:) ama tarif de ödül kazanmayacak gibi değil bence, harika görünüyor, ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goooogoook çokk teşekkür ederim tatlımm:))Evet gerçekten çok hoş bir deneyim oldu benim için:))İlkkez bir yarışmaya katıldım ve kazandım:))Sevgilerr..

      Sil
  7. Tebrik ederim, sevgili Zeyno :) çok sevindim.
    Akşam akşam icat çıkarmanı bekliyoruz o zaman :)) sonucu böyle güzel olacaksa.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımsın Lezzet senfonisi:))Akşam akşam icat çıkamaya devam diyorum bu durumda:))Sevgiler..

      Sil
  8. Zeyno'şum canım kardeşim yemek çok güzel görünüyor,şu an bile canım yemek istedi.

    Keşke orda olsaydım gelirdim yemeğeeeee.....

    Nurhayat ÇELTİK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benimmm siz İzmir'e gelin yaparım ben size:))

      Sil
  9. Nefis bir yemeğe benziyor. Sunumu da çok hoş, tam davetlik. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Denizcim:))Hoşgeldin bloğuma..Sevgiler ..

      Sil

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz..Yorumunuza adınızı da eklerseniz sizi tanıma şansım olabilir..Bekliyorum değerli yorumlarınızı..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Enginar

Sebze Yemekleri Enginar Yemekleri Zeytinyağlı Enginar Zeytinyağlı Enginar      Merhabalar sevgili dostlarım..Güzel bir hafta hepimizin olsun diyorum pazar gününün son saatlerinde:)Huzur ve sağlık dolu günler diliyorum hepimize çünkü zor bir dönemden geçiyoruz..Herkes adeta barut fıçısı gibi..Git gide kutuplaşıyoruz..Bu bir sınav..Sonucunda kazananın  yada kaybedeninin hepimizin  olduğu bir sınav..Aynı geminin yolcusuyuz hepimiz ve hatırlatmak isterim bu gemi batarsa hepimiz batarız:(O nedenle de sukunetle ve sabırla , kazasız belasız atlatalım şu seçim sürecini..Olur mu:)        Eveet  huzurunuza her daim bayılarak yediğim zeytinyağlı enginar tarifimle geldim:)Benim enginarlarım geçen sene dondurucuya attığım enginarlar..Ama tazeleri çıktı ben stoklarımı eritmek için elimdekileri kullandım..Siz tazeleriyle yapın derim:)Hadi o zaman tarifimize geçelim biz..            Malzemeler: 8 tane enginar çanağı 1 Adet kuru soğan 1-2 Dal taze soğan Dereotu Yarım limon suyu 1 Çay

Mandalinalı Kurabiye

Kurabiye Tarifi Mandalinalı Kurabiye Tarifi Günaydınlar..Mutlu haftalar dilerim hepinize..Güzel olan her şey sizinle, kötülükler sizden uzak olsun..Güzel bir kurabiye tarifiyle geldim bugün..Çayınızı alın buyrun gelin..Kurabiyeler benden, çaylar sizden :)Hadi bakalım tarif için sizi Zeyno'nun Mutfağına alayım..Buyrun tarife :) Malzemeler *1 su bardağı toz şeker * 1 su bardağı  taze sıkılmış mandalina suyu *1 çay bardağı sıvı yağ *3 yemek kaşığı tereyağ *1 paket vanilin *1 paket kabartma tozu *1 çay kaşığı karbonat *1 yumurta *5 su bardağı Un Mandalinalı Kurabiye Yapılışı : Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım.(Un,vanilin,kabartma tozu,karbonat)Daha sonra tereyağ , şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar .çırpalım.Sonra sırasıyla sıvı yağ ve mandalina suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.Un karışımını ekleyelim ve yoğuralım.Biraz gevşek bir kıvamda olacak hamur.Çok sıkı bir hamur olmasın.Çok fazla yoğurmayın..Eğer daha kıtır bir k

Maş Fasülyesi Salatası

Maş Fasülyesi Salatası Nasıl Yapılır? Maş Fasülyesi Salatası  2017' nin son ayının ilk tarifini yazmanın heyecanı içindeyim😊😊Aralık ayının ilk tarifi yani😊Mutlu hafta sonları dilerim güzel ve yağmurlu bir İzmir akşamından sevgili dostlarım.Havalar pek bir enteresan bu aralar.Yaz değil elbette ama hani kış gibi de değil.Ara da bir soğuyor kışın varlığını hissettiriyor sonra hoooppp gene yükselişte hava sıcaklıkları!!Bi stabil ol kıpraşma demi 😉yok olmaz :)Çok bi beklentim de yok yani; yaz yazlığını ,kış da kışlığını yapsın diyorum.Baharlar da kafasına göre takılsın onların doğasında bu var çünkü!!     Ben burada  yeni yazımı hazırlarken  eşim de  Galatasaray-Akhisarspor maçını izliyor diğer tarafta. Fenerbahçe taraftarı olduğunu da belirteyim bu arada😊Yan gözle baktım An itibariyle 1-0 yeniliyor Galatasaray 😊Yazımı tamamladığımda maç sonucunu iletirim merak etmeyin😉😉Milli maçlar dışında ki maçlar çok ilgimi çekmiyor anladığınız üzere..   Şu zaman kavramı ne enteresan