Ana içeriğe atla

KIŞLIK DOMATES SOS

Kışlık Domates Sos


Bugün günlerden İzmir..Güzel İzmir'imin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü..91 yıl geçmiş üzerinden..Allah bir daha göstermesin o kara günleri güzel ülkeme..Kolayına kazanılmadı  CUMHURİYET ..Yıkmaya da kimsenin gücü yetmeyecek!!
   Herkese yaşadığı şehir güzel gelir ama bir başka güzelsin be İzmir'im..Tamam sıcağın ve nemin pek çok ama o bile çekilir hale geliyor senin bağrında..Boyozunla , çiğdeminle  gevreğinle ve daha nice güzelliklerinle gönlümüze taht kurmuşsun sen izmir..Gün batımında Kordon'da içilen herşey anlam kazanır..Dostluklar perçinlenir..
 Sevgili Yılmaz Özdil ne güzel anlatmış İzmir adlı yazısında.''
    İzmir


Türkiye’den sıkıldığım zaman İzmir’e giderim ben.

Simite gevrek deriz biz...

Çekirdeğe çiğdem.

Kordon elektrik aleti değildir.

Kumru da kuş değildir bizim için...

Yengen’i yeriz.

Sen sigorta dersin...

Biz asfalya deriz.

Uzatmayız...

Gidiyom geliyom deriz.

Domates dediğin, domat işte.

Evimiz isterse 800 metrekare olsun, balkonda otururuz. Hıdrellez filan gibi mazeretler uydurur, sabaha kadar sokaklarda içeriz. Bi oturuşta 60’ar 80’er midye yeriz, istifno severiz, cibez’e bayılırız; gece 3-4 gibi boyoz’a dalmazsak, kan şekerimiz düşer! Boş lafa karnımız toktur bu arada, tırışkadan teyyare gibi atasözlerimiz vardır......''
Sevgili Yılmaz Özdil'in bu güzel yazısının tamamını okumak için lütfen TIKLAYINIZ

   Domata  domat deriz..Çok severiz domatı:)Domat  demişken de kış hazırlıklarında özel bir yeri vardır domatın:)Salçası , sosu , kurutulmuşu....Bi sürü bi sürü yerde kullanırız.Ahh az kalsın tarhanayı söylemeyi unutuyordum ki aklıma geldi..Eveett soğuk kış günlerinin olmazsa olmazı tarhana çorbasının yapımın da da pişirmesinde de kullanırız domatı:)Eh domata hak etttiği ilgiyi ve alakayı gösterdiğimize göre artık Kışlık domates hazırlamaya geçebiliriz..Haydi buyrun bakalım Zeyno'nun Mutfağına:)


Kışlık Domates Sos


MALZEMELER
10 kg domates(armut domates olsa daha iyi)
2 kg Kırmızı Kapya Biber
İri kaya tuzu

YAPILIŞI:
Yapılışı 
Domates ve biberlerimizi güzelce yıkayarak başlıyoruz işe..Güzelce yıkadıktan sonradomateslerimizin kabuklarını soymadan doğruyoruz..Sonra da biberlerimizi sap kısımlarını ve tohumlarını çıkarıp irice olacak şekilde doğruyoruz..Daha sonra biber ve domateslerimizi rondodan geçirip büyük boy tenceremize alıp ocağımızı açıyoruz..Kaynamaya başladıktan sonra tuzumuzu ekliyoruz..Bunun için ölçüm yok ama dayanıklı olması için tuzlu olmalı..O nedenle tadarak yapmak en iyisi..Unutmayın tuzlu olacak..Tahta kaşıkla ara ara karıştıralım ki dibi tutmasın..biraz koyulaşşsın..Eksilsin yani..Tencereye koyduğunuz seviyenin 3 yada 4 parmak aşağısına inene kadar kaynasın kısık ateşte..Domateslerimiz olunca  kavanoz kapaklarımızı kaynatalım..Domateslerimizi kaynar kaynar ,kuru ve temiz olan  kavanozlarımıza dolduruyoruz..Sonra kaynattığımız kapaklarımızı kurulayıp sıkıca kapatıyoruz ve ters çevirip üzerini örtüyoruz..Bütün kavanozlarımıza aynı işlemi uygulayıp soğuyana kadar(en az 6 saat bekletiyoruz )bekletiyoruz ..Sonra tek tek kavanozlarımızı kontrol ediyoruz..Sızıntı olan varsa hemen boşaltıp yeniden kaynatıp yeni bir kapakla(kapağı da kaynatıyoruz)aynı işlemi uyguluyoruz..Sızıntı varsa sakın boşvermeyin!!Sıfır kapak kullanın mutlaka..Kavanozlarımızda sorun yoksa serin bir yere kaldıralım fakat 1 hafta gözlemleyelim..Domateslerimizde beyazlanma yada kapaklarda bombe var mı diye..1 haftanın sonunda sorun yoksa artık domateslerimiz kışa hazır demektirr..Domateslerimizin kapağını açtıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafa ediyoruz..Afiyet olsunn:)Sevgiyle ve afiyetle kalınız..

Yorumlar

  1. İzmiri n kurtuluşunu kutluyoruz canım bizde de Yılmaz Özdilin yazısını daha önce okumuştum tam da da gavur İzmir dediklerinde yazmıştı çok güzel bir yazı. sosun mükemmel aynen bende öyle yapıyorum şu aralar yoğun bir şekilde kışın yemek nasip etsin Allah eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Kardelencim:)2009 da yazmış bu güzel yazıyı Yılmaz Özdil..Diğer tüm yazıları gibi bunu da her daim keyifle okuyorum ben de:)Kış hazırlıkları son sürat sürüyor hepimiz de değil mi??Eee kış mevsimi uzun..Hazırlanmadan olmuyor:)Öpüyorum canım.Sevgilerimle:)

      Sil
  2. Canım mutlu kutlu olsun izmirin kurtuluşu..Allah topraklarımıza düşmanı ayak basdırtmasın birdaha ...

    Domates sosounu çok sevenlerdenim bende -bizde :) Kayınvalidem yapar bizim bütün kışlıklarımızı sağolsun , şanslıyım ben o konuda :)

    Afiyetle , ağız tadıyla yiyin inşAllah ...Sevgilerimi gönderiyorum sıcak Antalyadan , sıcak İzmire :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Ayşegül'üm çok teşekkür ederim tatlım:)ooo şanslıymışsın sen gerçekten de:)Koskocaman bir amin diyerek Antalya'dan gelen bu sıcacık selam ve sevgileri kucaklıyorum..Koskocaman öpücüklerimle beraber yollluyorum sana sevgi ve selamlarımı canım..Sevgilerimle..

      Sil
  3. İzmirin kurtuluşu hepimize kutlu olsun.Yılmaz Özdil çok güzel yazmış,sosların süper görünüyor.ellerine sağlık,Afiyetle yiyin.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Nursencimm..Yılmaz Özdil 4 yıl önce yazmış ama üzerinden 40 yıl geçse de aynı keyifle okurum bir İzmir'li olarak..Sevgiyle kal canım..

      Sil
  4. Canmm Zeynommm tatlışım balımm İzmir'imizin kurtuluş günü hepimize kutlu olsun canımın içi,Domatların da harika kırmızısı hele gel beni al ye diyor emeklerine ellerine sağlık canısı.Afiyetle tüketin çok öpücükler sevgiler yolluyorum muckkkk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Tatlişim amiinnn:)gel birlikte yapalım yiyelim bu domatları:)Koskocaman öptüm seni dünyalar tatlısı tatlişim benim:)

      Sil
  5. ellerine,emekelerine sağlık Zeynepcim.Rabbim ağız tadıyla yemeyi nasip etsin.Sevgierimle canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Şulecimm:)öpüyorum ve sevgilerimi yoluyorum canımm :))

      Sil
  6. İzmir'in kurtuluşunu canı gönülden kutluyorum.Allah bir kez daha o kara günleri yaşatmasın memleketimin hiç bir köşesine..Soslar nefis olmuş.Afiyetle tüket canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin Arzucum amiinnn...Çok teşekkür ederim canımcım:)Sevgiler...

      Sil
  7. İzmir' in kurtuluşu hepimize özellikle İzmir'li olarak sana kutlu olsun:)
    domates sos harika görünüyor, eline sağlık ben maalesef çok üşeniyorum bu tür şeyler ama en sağlıklısı bu...afiyet olsun canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Müjdecim iyi dileklerin için..Ben de 2 yıl öncesine kadar gözümde büyütüyordum , sonra çocukluk arkadaşımın cesaretlendirmesiyle yaptık..Çok da hoşumuza gitti..Dene derim sana:)öpüyorum ve sevgilerimi yolluyorum canım:)

      Sil
  8. not: bir şey olmuş blogumun adıyla yani bücürükveben olarak yorum bırakırken artık gerçek isim ve soyadım çıkıyor...linux yükledik ondan mı anlamadım ama bücürükveben olarak olsaydı kimse şaşırmazdı...tekrar düzeltmeye çalışıyorum ama beceremedim hala...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Google+ ya geçmiş olmakısın canım..Bende de öyle oldu düzeltemedim..Eğer çaresini bulursan bende yardımını rica edeceğim:)sevgiyle kal canım

      Sil
  9. Yilmaz Ozdil in yazisi cok guzel..bu aralar cok gazetelere bakmayinca kacirmisim:( Guzel Izmir in kurtulusu kutlu olsun..
    Domates salcasi bana sanki zor geliyor bende bahcedeki fazlalik domatesleri rendeleyip tuzlayip kavanozlara koyup dondurdum..kestirme yolkdan yani:)) afiyetlen kullanilsin yensin..ahh b irde tarhana demissin..ev tarhanasi miss gibi olur dimi??:)) sarildim sevgilerimi biraktim:)

    YanıtlaSil
  10. Yılmaz Özdil'in 2009 da yazdığı bir yazı Emelcim..Eski bir yazı olduğu için hatırlayamamış olabilirsin..Eh biz İzmir'li olunca durup durup okuyoruz memleketimizle ilgili yazıları.Hele de yazan Yılmaz Özdil olunca:)
    Rendeleyip dondurucuya da attım ben de ama tuzlamadım..Bir dahakine ben de tuzlayayım o zaman..
    Ha bir de tarhana demişken onu da yaptım:)Kısa bir süre sonra paylaşacağım tarifini:)Öptüm seni..Kal sağlıcakla:)

    YanıtlaSil
  11. Tarhanayi paylas belki denerim ama kolaysa:)) optum ..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz..Yorumunuza adınızı da eklerseniz sizi tanıma şansım olabilir..Bekliyorum değerli yorumlarınızı..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Enginar

Sebze Yemekleri Enginar Yemekleri Zeytinyağlı Enginar Zeytinyağlı Enginar      Merhabalar sevgili dostlarım..Güzel bir hafta hepimizin olsun diyorum pazar gününün son saatlerinde:)Huzur ve sağlık dolu günler diliyorum hepimize çünkü zor bir dönemden geçiyoruz..Herkes adeta barut fıçısı gibi..Git gide kutuplaşıyoruz..Bu bir sınav..Sonucunda kazananın  yada kaybedeninin hepimizin  olduğu bir sınav..Aynı geminin yolcusuyuz hepimiz ve hatırlatmak isterim bu gemi batarsa hepimiz batarız:(O nedenle de sukunetle ve sabırla , kazasız belasız atlatalım şu seçim sürecini..Olur mu:)        Eveet  huzurunuza her daim bayılarak yediğim zeytinyağlı enginar tarifimle geldim:)Benim enginarlarım geçen sene dondurucuya attığım enginarlar..Ama tazeleri çıktı ben stoklarımı eritmek için elimdekileri kullandım..Siz tazeleriyle yapın derim:)Hadi o zaman tarifimize geçelim biz..            Malzemeler: 8 tane enginar çanağı 1 Adet kuru soğan 1-2 Dal taze soğan Dereotu Yarım limon suyu 1 Çay

Mandalinalı Kurabiye

Kurabiye Tarifi Mandalinalı Kurabiye Tarifi Günaydınlar..Mutlu haftalar dilerim hepinize..Güzel olan her şey sizinle, kötülükler sizden uzak olsun..Güzel bir kurabiye tarifiyle geldim bugün..Çayınızı alın buyrun gelin..Kurabiyeler benden, çaylar sizden :)Hadi bakalım tarif için sizi Zeyno'nun Mutfağına alayım..Buyrun tarife :) Malzemeler *1 su bardağı toz şeker * 1 su bardağı  taze sıkılmış mandalina suyu *1 çay bardağı sıvı yağ *3 yemek kaşığı tereyağ *1 paket vanilin *1 paket kabartma tozu *1 çay kaşığı karbonat *1 yumurta *5 su bardağı Un Mandalinalı Kurabiye Yapılışı : Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım.(Un,vanilin,kabartma tozu,karbonat)Daha sonra tereyağ , şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar .çırpalım.Sonra sırasıyla sıvı yağ ve mandalina suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.Un karışımını ekleyelim ve yoğuralım.Biraz gevşek bir kıvamda olacak hamur.Çok sıkı bir hamur olmasın.Çok fazla yoğurmayın..Eğer daha kıtır bir k

Maş Fasülyesi Salatası

Maş Fasülyesi Salatası Nasıl Yapılır? Maş Fasülyesi Salatası  2017' nin son ayının ilk tarifini yazmanın heyecanı içindeyim😊😊Aralık ayının ilk tarifi yani😊Mutlu hafta sonları dilerim güzel ve yağmurlu bir İzmir akşamından sevgili dostlarım.Havalar pek bir enteresan bu aralar.Yaz değil elbette ama hani kış gibi de değil.Ara da bir soğuyor kışın varlığını hissettiriyor sonra hoooppp gene yükselişte hava sıcaklıkları!!Bi stabil ol kıpraşma demi 😉yok olmaz :)Çok bi beklentim de yok yani; yaz yazlığını ,kış da kışlığını yapsın diyorum.Baharlar da kafasına göre takılsın onların doğasında bu var çünkü!!     Ben burada  yeni yazımı hazırlarken  eşim de  Galatasaray-Akhisarspor maçını izliyor diğer tarafta. Fenerbahçe taraftarı olduğunu da belirteyim bu arada😊Yan gözle baktım An itibariyle 1-0 yeniliyor Galatasaray 😊Yazımı tamamladığımda maç sonucunu iletirim merak etmeyin😉😉Milli maçlar dışında ki maçlar çok ilgimi çekmiyor anladığınız üzere..   Şu zaman kavramı ne enteresan