Ana içeriğe atla

Şambali(Sütlü)

Şambali  Nasıl Yapılır?

Sütlü Şambali Tarifi


Şambali Tatlısı





Merhaba canlar :)Yarın bayram.Kurban Bayramı..Bana,eşime ,dostuma,büyüğüme, küçüğüme,tüm İslam Alemine İyi bayramlar dilerim sevgili dostlarım.Yüzlerin güldüğü,sofraların dolup taştığı,küçüklere bol harçlıklı,büyüklere bol ziyaretçili şeker gibi bir bayram dilerim.Bayram tatlısı olarak ben de ve babanişkomuz da şambali var bu bayram.Laf aramızda her ikimizin tatlısı da benim elimden çıktı efendim:)Uzun yıllar bu tatlıyı yoğurtla yaptım ama son iki yıldır sütlü yapıyorum.Sonuç muhteşem bir lezzet..Tavsiye ederim gözüm kapalı.Üstelikte çok hafif.İçinde yağ yok.Yumurta yok..Az malzeme çok lezzet diyorsanız Şambali tarifimi deneyin :)Tekrar iyi bayramlar dilerim.Haydi o zaman şambali tarifi yapmak için Zeyno'nun Mutfağına buyrun :)

**Ölçüler büyük boy alümünyum tepsiye göredir.Eğer yuvarlak borcamda yapacaksanız ölçüleri yarıya indirebilirsiniz.

Şambali Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler:
  • 1 kg irmik
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 çay kaşığı karbonat
  • Üzerine ikiye ayrılmış kabuksuz ve tuzsuz fıstık
Şerbeti İçin:

* 1 kg toz şeker
*6-7 su bardağı su

*Yarım limon suyu

Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

*Öncelikle şerbeti hazırlayalım.Su ve şekeri ara sıra karıştırarak kaynatalım ve yarım limon suyunu da ekleyip 5 dakika daha kaynatıp kapatalım ocağı.Şerbeti soğumaya bırakalım.

*İrmik,süt,şeker ve karbonatı karıştırıp elimizle yoğuralım.Özleşince yağlanmış tepsiye alım üzerini iyice düzleyelim.Şerbetten bir iki kaşık alıp üzerine sıvayalım.
*Bıçakla istediğimiz şekilde dilimledikten sonra fıstıkları sıralayalım muntazam şekilde.
*180 dereceye ısıtılmış fırında üstü kızarana dek pişirelim.
*Fırını kapatıp ilk sıcağı çıktıktan sonra kepçe yardımıyla şerbetini verelim tatlımızın.Şerbeti fazla görünmesin çekiyor tatlı tamamını.şerbetini çekene kadar fırında kalsın .Sonrasında(Soğuduktan sonra) tepsinizin üzerini kapatıp buzdolabına kaldıralım.Afiyet olsun.

NOT:Tatlıyı alüminyum tepsilerde yapmanızı öneririm.Eğer tatlıyı borcamda yapacaksanız fırının en alt rafına koymanızı öneririm.
Sütlü Şambali



Sütlü Şambali Tarifi
Şam Tatlısı
Zeyno'nun Mutfağı

Yorumlar

  1. Zeynep'ciğim inanır mısın hiç yemedim:) çok güzel çok lezzetli olduğu belli, afiyet olsun, ellerine sağlık. Bayramın da sana mutluluk getirsin. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde'ciğimm geç cevap yazdığım için çok özür dilerim, gecikmemim sebebi belli:(Çok teşekkür ederim canım.Gerçekten de hem hafif hem lezzetli hem de çok kolay bir tatlı.Denemelisin bence.Geçmiş bayramın kutlu olsun seninde.Kocaman sevgilerimi yolluyorum sana..

      Sil
  2. Çok güzel görünüyor.. Ben de bugün revani yapmıştım.. Ama bu tatlıyı görünce ah neden bunu yapmadım dedim..:) Ellerinize sağlık. Afiyetle tüketin. Bayramınız kutlu olsun. Sevgiler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok özür diliyorum geç yanıtladığım için ama ülkemizde yaşananlar hepimizi derinden etkiledi..Çok teşekkür ederimyorumunuz için.Şambaliyi de mutlaka deneyin bu haliyle beğeneceğinizi umuyorum..Sevgiler..

      Sil
  3. Zeynep hanım tşk ederim tarifinizi yaptım eşim ve çocuklarım beğendi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @cilt bakımı çok özür dilerim geç yanıtladığım için..Denemenize ve beğenmenize çok sevindim :)Ellerinize sağlık.Sevgiler..

      Sil
  4. Merhabalar, çok leziz ve çok iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sefa Gencal :)Çok teşekkür ederim..İyi günler dilerim..

      Sil
  5. İlk fırsatta sütlü olarak deneyeceğim şambali tatlısını. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülalcim öncelikle çok özür dilerim geç cevapladığım için.(.Mimimi de unutmadım :) )ama bu ara yaşananlar yüzünden yorumlarıma bile geç dönüş yapıyorum arkadaşım :(Şambaliyi sütlü dene sonrasında hep sütlü yapacaksın zaten:)Sevgiyle ve sağlıkla kal canım..

      Sil
  6. Çok severim harika görünüyor. olsa da yesek!

    YanıtlaSil
  7. Bloğumda ödüllü blog keşif etkinliği ayrıca bir de çekiliş var beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz..Yorumunuza adınızı da eklerseniz sizi tanıma şansım olabilir..Bekliyorum değerli yorumlarınızı..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Enginar

Sebze Yemekleri Enginar Yemekleri Zeytinyağlı Enginar Zeytinyağlı Enginar      Merhabalar sevgili dostlarım..Güzel bir hafta hepimizin olsun diyorum pazar gününün son saatlerinde:)Huzur ve sağlık dolu günler diliyorum hepimize çünkü zor bir dönemden geçiyoruz..Herkes adeta barut fıçısı gibi..Git gide kutuplaşıyoruz..Bu bir sınav..Sonucunda kazananın  yada kaybedeninin hepimizin  olduğu bir sınav..Aynı geminin yolcusuyuz hepimiz ve hatırlatmak isterim bu gemi batarsa hepimiz batarız:(O nedenle de sukunetle ve sabırla , kazasız belasız atlatalım şu seçim sürecini..Olur mu:)        Eveet  huzurunuza her daim bayılarak yediğim zeytinyağlı enginar tarifimle geldim:)Benim enginarlarım geçen sene dondurucuya attığım enginarlar..Ama tazeleri çıktı ben stoklarımı eritmek için elimdekileri kullandım..Siz tazeleriyle yapın derim:)Hadi o zaman tarifimize geçelim biz..            Malzemeler: 8 tane enginar çanağı 1 Adet kuru soğan 1-2 Dal taze soğan Dereotu Yarım limon suyu 1 Çay

Mandalinalı Kurabiye

Kurabiye Tarifi Mandalinalı Kurabiye Tarifi Günaydınlar..Mutlu haftalar dilerim hepinize..Güzel olan her şey sizinle, kötülükler sizden uzak olsun..Güzel bir kurabiye tarifiyle geldim bugün..Çayınızı alın buyrun gelin..Kurabiyeler benden, çaylar sizden :)Hadi bakalım tarif için sizi Zeyno'nun Mutfağına alayım..Buyrun tarife :) Malzemeler *1 su bardağı toz şeker * 1 su bardağı  taze sıkılmış mandalina suyu *1 çay bardağı sıvı yağ *3 yemek kaşığı tereyağ *1 paket vanilin *1 paket kabartma tozu *1 çay kaşığı karbonat *1 yumurta *5 su bardağı Un Mandalinalı Kurabiye Yapılışı : Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım.(Un,vanilin,kabartma tozu,karbonat)Daha sonra tereyağ , şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar .çırpalım.Sonra sırasıyla sıvı yağ ve mandalina suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.Un karışımını ekleyelim ve yoğuralım.Biraz gevşek bir kıvamda olacak hamur.Çok sıkı bir hamur olmasın.Çok fazla yoğurmayın..Eğer daha kıtır bir k

Maş Fasülyesi Salatası

Maş Fasülyesi Salatası Nasıl Yapılır? Maş Fasülyesi Salatası  2017' nin son ayının ilk tarifini yazmanın heyecanı içindeyim😊😊Aralık ayının ilk tarifi yani😊Mutlu hafta sonları dilerim güzel ve yağmurlu bir İzmir akşamından sevgili dostlarım.Havalar pek bir enteresan bu aralar.Yaz değil elbette ama hani kış gibi de değil.Ara da bir soğuyor kışın varlığını hissettiriyor sonra hoooppp gene yükselişte hava sıcaklıkları!!Bi stabil ol kıpraşma demi 😉yok olmaz :)Çok bi beklentim de yok yani; yaz yazlığını ,kış da kışlığını yapsın diyorum.Baharlar da kafasına göre takılsın onların doğasında bu var çünkü!!     Ben burada  yeni yazımı hazırlarken  eşim de  Galatasaray-Akhisarspor maçını izliyor diğer tarafta. Fenerbahçe taraftarı olduğunu da belirteyim bu arada😊Yan gözle baktım An itibariyle 1-0 yeniliyor Galatasaray 😊Yazımı tamamladığımda maç sonucunu iletirim merak etmeyin😉😉Milli maçlar dışında ki maçlar çok ilgimi çekmiyor anladığınız üzere..   Şu zaman kavramı ne enteresan