Ana içeriğe atla

Tarhana

Tarhana
Ayy  yoruldumm..Durun bir soluklanayım şöyle..Hatta çayımı da alayım elime ve hepinize kocaman bir merhaba diyeyeyimm..
  Geçen sezon Muhteşem Yüzyıl adlı dizinin sevilen oyuncusu vardı '' Meryem Uzerli'' Nam- ı  değer Hürrem.Yok yok dizi eleştirmenliğine soyunmadım , rahat olunuz efendim..Hürrem  sayesinde tanıştığımız hatta bazı reklamlara bile ilham kaynağı olan ''Tükenmişlik Sendromu''ndan bahsetmek  istiyorum:) diyorum ki tükenmişlik sendromuna karşı KIŞLIK HAZIRLAYAN KADIN SENDROMU kıyasıya kapışır:))Hatta açık ara farkla galip gelir Eylül ayında.
    Nedir efendim bu kışlık hazırlayan kadın sendromu??Öldürücümüdür?Tedavi yöntemleri nelerdir??
Bu sendrom Ağustos sonuna doğru ortaya çıkar Eylül ayı bitince geçer..Kadınlarda görülür sıklıkla.Bu sendroma yakalanan hasta sürekli kışlık hazırlamak eğilimindedir ve kendini çok güçlü hisseder bu dönemde.Kapasitesinin çok üzerinde ağırlık taşıyabilir..Adeta Super-Man olur bu dönemde hastamız:))

Elinizden  geldiğnce yardımcı olmanızı öneririz bu süreçte..Başınızın dinç olması için buna ihtiyacınız olacak benden söylemesi:)Sabrın sonu selamettir demişler ya aynen öyle.Eğer sabrederseniz yardımcı olursanız siz de ödüllendirileceksiniz birbirinden  güzel reçellerle , tarhana çorbalarıyla , domates soslarıyla, turşularla , kış mevsiminde yiyeceğiniz yaz sebzeleriyle:-)
Hastaya nasıl davranmalı??Sabır  biraz sabır hepsinin cevabını yazacağım sırasıyla:)
 Öncelikle öldürücü değildir diyerek rahatlatalım hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı..Gelelim nasıl davranmamız gerektiğinee..Hastaya bu zor döneminde yardım ederseniz yaptığı işlerde hepiniz çabuk atlatırsınız bu zor dönemi :-)
Tek tedavi yöntemi vardır hastayı rahat bırakmak..Çünkü ne yaparsanız yapın , ne söylerseniz söyleyin sendroma yakalanan hastayı engelleyemezsiniz..
   Allah Allah ben de kendimi Super - Man gibi hissediyorum sanki:)Bir enerji bir enerji sormayın gitsin..Sürekli kışlık hazırlama eğilimindeyim..Ben de bu sendroma yakalandım sanırım :-)Yaptığım kış hazılıklarını  yazayım sizlere ..
Vişne reçeli
Kızılcık reçeli
Domates sosu
Biber salçası
Domates salçası
Dondurucuya atılan sebzeler(barbunya , bezelye, bamya, taze fasülye, Enginar, börülce, közlenmiş patlıcan,domates)
Kurutulmuş biber ve patlıcan
Turşu
Tarhana
 Evet bunlar yapıldı ve daha yapılacak olan erişte ve lutenitsa var sırada..Eylül bitmeden yapmalı sendromun etkisinden kurtulmadan:-)
Madem sıraladık listemizi yavaş yavaş verelim tariflerimizi o zaman ve çorbaların piri olan tarhanayla yapalım açılışmızı..Haydin o zaman buyrun Zeyno'nun Mutfağına:)
Sevgili eşim hayatımın her anında olduğu gibi gene çok yardımcı oldu bu Kışlık yapma Sendromuna yakalanmış hatuna :)Haydi buyrun buyrun mutfağıma ..

Tarhana


MALZEMELER
7kg+ 1 kg yakın un
5 kg kırmızı biber
1 kg domates
1,5 kg kuru soğan
2,5 kg kese yoğurdu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Tarhana otu
Tuz

YAPILIŞI:
Sebzelerimizi güzelce yıkayalım, biberlerimizin tohumlarını çıkarıp doğrayalım irice.Domateslerimizin kabuklarını soyup doğruyalım..Soğanlarımızı soyup doğrayalım..Tarhana otumuzu yıkayalım..Sebzelerimiz pişmeye hazır olduğuna göre onları büyükçe bir tencereye alıp üzerine sıvı yağ ,  biraz su ve tuz ekleyerek pişirelim orta ateşte...Süreyle ilgili bir şey söyleyemeyeceğim ama biberlerimiz kabuklarından kolayca ayrılıyorsa tamamdır ..Pişmişlerdir.Bırakın bir kenarda ılınsın sebzelerimiz.El yakmayacak kıvama gelince hamurumuzu yoğurabiliriz artık..Ama öncesinde tencerenin dibindeki suyu alalım bir kaba sakın atmayın  bu lezzetli suyu!!Ben birazını hamuru yoğururken ekledim , bir kısmını da buz torbalarına koyup tablet haline getirdim buzluğa attım , çorbalarımı ve yemeklerimi tatlandırmak için kullanıyorum.
Suyunu süzdükten sonra tarhana otumuzu da silkeleyerek tencereden çıkarıp atıyoruz..
Unumuzun 7 kg kısmını yoğurdumuzu ve tuzumuzu ekleyerek iyice yoğuruyoruz sebzelerimizle..Yoğurdukça un ekliyoruz kıvamını buluncaya kadar.Cıvık cıvık olmayacak ama poğaça hamurumdan da gevşek bir hamur olacak..Hamurumuz iyice özleşene kadar yoğuruyoruz.Bu işlemi büyükçe bir leğende yapıyoruz.
  Yoğurma işlemini hallettiğiimize göre artık hamurumuzu mayalanması için sarıp sarmalayıp  gölge bir yere alabiliriz..üzerini temiz bir sofra beziyle örterek tabikii..
    Hamurumuz 9 gün mayalanacak..Özellikle ilk 3 gün çok kabarıyor bu nedenle günde 2-3 kez bakıp karıştırıyoruz, tekrar üzerini örtüyoruz..
  9 günün sonunda tarhanamızı  açacağız artık..Önce açacağımız yere temiz örtülerimizi yayıp unladığımız tahta kaşıkla küçük parçalar alıyoruz ve örtümüze bırakıyoruz..Bütün hamurumuzu bu şekilde açtıktan sonra balkon kapılarını ve camlarıda açıyoruz kurumasını kolaylaştırmak için..
  4-5 saat sonra kontrol edelim hamurlarımızı..Üstü kuruyanları ters çevirelim.Böyle bütün hamurumuzu ters düz edelim.Kurudukça daha küçük parçalara bölelim.
   Hamuru elimize aldığımızda parçalanıp ufalanıyorsa  artık ovalayıp eleme zamanı gelmiştir..
  Hamurumuzu önce ufalayıp sonrada bastıra bastıra ovalıyoruz örtünün üzerinde sonra ovaladığımız bu tarhanayı çok ince olmayan bir elekten eliyoruz..Kalan kabuklu kısımınıda atmayın İsterseniz benim yaptığım gibi rondodan geçirip kavanoza koyabilirsiniz yada bu haliyle kurutup kavanoza koyabilir ve çorba yapacağınız zaman suyla ıslatıp süzüp suyunu kullanabilirsiniz çorbanızda..
  Elerken dikkat etmeniz gereken nokta tarhanamız nemli olduğu için elenen kısmı çok biriktirmeden sermek gerek topaklanmasın birbirine yapışmasın diye.topaklananlar varsa elinizle onları ezebilirsiniz.
  Serdiğimiz tarhanamız ilk günler çok nemli olduğu için  sık sık karıştırıp havalandırmak gerekiyor ..Yanlız çok güneş alan bir yere sermemek gerekiyor tarhanamızı..Ortalama 1 hafta gibi bir zamanda kuruyor..Kuruduktan sonra temiz ve kuru kavanozlara doldurup buzdolabında saklayınız.Afiyet olsuunnn:-)

Yorumlar

  1. Canımmmm Zeynommmmm ohhh geçmişler olsun yoruldun çok ama kışın tatlı tatlı afiyetle yerken mutlu mesut ailenle ne güzel iyi ki yapmışım diyeceksin.Canımın içi hepsi harika lütenitsa ve börülce bana da ayır geleceğim yemeye.Dönüşümde de tarhanandan verirsin bana oh misss miss canımm çok öptüm kocaman sevgilerimi yolladım yorgunluğuna orada olaydım bir kahve yapardım sana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy oyy Tatlişim sorma bu sendrom beni mahvetti:-)Ama az bir şey kaldı , bitecek..Kuzum sana hepsinden ayırırım ben, yeter ki gel sen İzmir'e , gel de İzmir semaları şen kahkahalarımızla çınlasın:-)En kocamanından öpücüklerimi ve sevgilerimi yolluyorum ben de güzel yürekli Vişne'me:)

      Sil
  2. ilkokuldayken mevsimleri anlatırlar dı''Sonbahar'da kış hazırlıkları yapılır,reçel, tarhana, salça...'' aklıma geldi güzel yazını okuyunca.Zeynepcim ellerine,kollarına sağlık..Afiyetle yiyin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa Evet Mehtapcım ben de hatırladım bak şimdi..Hayat Bilgisi derslerinde anlatılırdı.Muhtemelen de ilkokul 2 yada 3 de , çünkü4 ve 5 de sosyal bilgiler dersi oluyordu diye hatırlıyorum:-)İlkokul yılarına götürmüşüm seni , sen de yorumunla beni götürdün o yıllara:)çok teşekkür ederim canım..Sevgiyle kal..

      Sil
  3. afiyetle sağlıkla tüketmenizi dilerim sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Bu sendroma ben de yakalandım:) kış hazırlıkları son sürat devam ediyor Allah ağız tadıyla sevdiklerimizle yemeyi nasip etsin inşallah:) öpüyorum canım sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh bu eylül ayı mahvetti hepimizi değil mi Elifcim:)Ama kışın rahat edeceğiz sendromumuzdan kurtulmaya az kaldı :-)Sanada kolaylıklar diliyorum canım:)Sevgiyle kal...

      Sil
  5. oy oy oy Maşallah, valla bu kadar şeyin altından başarıyla kalkmışsınız, tarhanalar harika görünüyor, çok severim ben de, en sevdiğim çorbadır diyebilirim, hele kışın sıcacık tarhana çorbası gibisi var mı, ne yazık ki ben hiç uğraşamıyorum bu tür şeylerle, çünkü o tükenmişlik belirtisi bende de mevcut....:( afiyetle tüketin, yiyin
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimin desteği olmasa zor kalkardım altından Müjdecim:-)Benim de çok sevdiğim çorbaların başında gelir tarhana çorbası..İzmir'de olsaydın seve seve paylaşırdım seninle tarhanamı:-)öpüyorum canım sevgiyle kal...

      Sil
  6. Kışın sağlıkla yemek nasip olsun canım emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  7. yok yok bende o tukenmislik sendromundan hic yok..kis hazirligimi one? :))) gelirim sana derim ver bir kap ondan bir kap bundan komsuda piser banada duser..kisi geciririm:)) saka bir yana tarhanada nefis gozukuyor..afiyetlen yersiniz hepsini ins. kucakladim:)

    YanıtlaSil
  8. Ahh sen bir İzmir'e gelsen var yaa:)Sadece Tarhana çorbasıyla mı bırakırım acaba:-)Çok teşekkür ederim Emelcim..Kocaman öpücüklerimi ve sevgilerimi yolladım:))

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Zeynepcim ellerine sağlık şahane tarif etmişsin. Ben uzun süredir Ankara'da yaşadığımdan Tarhana Otu bulamıyorum. Keşke bulabilsem. İçine Tarhana otu girmemiş bir tarhana tam olmuyor gibime geliyor. Ama buralarda bilmiyorlar.:((
    Bereketin bol olsun, Afiyetle yiyin..Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. SADECE İYİ BAYRAMLAR DİLEKLERİMİ SUNAYIM ŞİMDİLİK,BAYRAMDAN SONRA TAM ZİYARETLERİMİ BAŞLARIM,BU SENE BENİM İÇİN DE BAYRAM SEVDİKLERİMLE BERABER OLMAK KIYMETİNİ DAHA İYİ ANLADIM....

    YanıtlaSil
  11. ellerinize saglik benimde annem bu sene hazirladi tarhanami ev tarhanasi gibisi yok sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayan arkadaşlar yorum yazmak için yorumlama biçiminden anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz..Yorumunuza adınızı da eklerseniz sizi tanıma şansım olabilir..Bekliyorum değerli yorumlarınızı..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeytinyağlı Enginar

Sebze Yemekleri Enginar Yemekleri Zeytinyağlı Enginar Zeytinyağlı Enginar      Merhabalar sevgili dostlarım..Güzel bir hafta hepimizin olsun diyorum pazar gününün son saatlerinde:)Huzur ve sağlık dolu günler diliyorum hepimize çünkü zor bir dönemden geçiyoruz..Herkes adeta barut fıçısı gibi..Git gide kutuplaşıyoruz..Bu bir sınav..Sonucunda kazananın  yada kaybedeninin hepimizin  olduğu bir sınav..Aynı geminin yolcusuyuz hepimiz ve hatırlatmak isterim bu gemi batarsa hepimiz batarız:(O nedenle de sukunetle ve sabırla , kazasız belasız atlatalım şu seçim sürecini..Olur mu:)        Eveet  huzurunuza her daim bayılarak yediğim zeytinyağlı enginar tarifimle geldim:)Benim enginarlarım geçen sene dondurucuya attığım enginarlar..Ama tazeleri çıktı ben stoklarımı eritmek için elimdekileri kullandım..Siz tazeleriyle yapın derim:)Hadi o zaman tarifimize geçelim biz..            Malzemeler: 8 tane enginar çanağı 1 Adet kuru soğan 1-2 Dal taze soğan Dereotu Yarım limon suyu 1 Çay

Mandalinalı Kurabiye

Kurabiye Tarifi Mandalinalı Kurabiye Tarifi Günaydınlar..Mutlu haftalar dilerim hepinize..Güzel olan her şey sizinle, kötülükler sizden uzak olsun..Güzel bir kurabiye tarifiyle geldim bugün..Çayınızı alın buyrun gelin..Kurabiyeler benden, çaylar sizden :)Hadi bakalım tarif için sizi Zeyno'nun Mutfağına alayım..Buyrun tarife :) Malzemeler *1 su bardağı toz şeker * 1 su bardağı  taze sıkılmış mandalina suyu *1 çay bardağı sıvı yağ *3 yemek kaşığı tereyağ *1 paket vanilin *1 paket kabartma tozu *1 çay kaşığı karbonat *1 yumurta *5 su bardağı Un Mandalinalı Kurabiye Yapılışı : Öncelikle kuru malzemeleri karıştıralım.(Un,vanilin,kabartma tozu,karbonat)Daha sonra tereyağ , şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar .çırpalım.Sonra sırasıyla sıvı yağ ve mandalina suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.Un karışımını ekleyelim ve yoğuralım.Biraz gevşek bir kıvamda olacak hamur.Çok sıkı bir hamur olmasın.Çok fazla yoğurmayın..Eğer daha kıtır bir k

Maş Fasülyesi Salatası

Maş Fasülyesi Salatası Nasıl Yapılır? Maş Fasülyesi Salatası  2017' nin son ayının ilk tarifini yazmanın heyecanı içindeyim😊😊Aralık ayının ilk tarifi yani😊Mutlu hafta sonları dilerim güzel ve yağmurlu bir İzmir akşamından sevgili dostlarım.Havalar pek bir enteresan bu aralar.Yaz değil elbette ama hani kış gibi de değil.Ara da bir soğuyor kışın varlığını hissettiriyor sonra hoooppp gene yükselişte hava sıcaklıkları!!Bi stabil ol kıpraşma demi 😉yok olmaz :)Çok bi beklentim de yok yani; yaz yazlığını ,kış da kışlığını yapsın diyorum.Baharlar da kafasına göre takılsın onların doğasında bu var çünkü!!     Ben burada  yeni yazımı hazırlarken  eşim de  Galatasaray-Akhisarspor maçını izliyor diğer tarafta. Fenerbahçe taraftarı olduğunu da belirteyim bu arada😊Yan gözle baktım An itibariyle 1-0 yeniliyor Galatasaray 😊Yazımı tamamladığımda maç sonucunu iletirim merak etmeyin😉😉Milli maçlar dışında ki maçlar çok ilgimi çekmiyor anladığınız üzere..   Şu zaman kavramı ne enteresan